مریم جدید میلانی؛ اکرم ملک خواهی؛ مهدی جعفرزاده؛ محمدحسن رخشانی
دوره 21، شماره 6 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 993-1000
چکیده
مقدمه: بیماران تحت درمان با همودیالیز دچار عوارض جسمانی فراوان و در نتیجه کاهش کیفیّت زندگی میباشند. گروههای حمایتی همتایان ازجمله حمایتهای اجتماعی است تا افرادی که تجربههای مشابهی دارند راهبردهایی را به یکدیگر ارایه دهند که منجر به بهبود کیفیّت زندگی آنان گردد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی ...
بیشتر
مقدمه: بیماران تحت درمان با همودیالیز دچار عوارض جسمانی فراوان و در نتیجه کاهش کیفیّت زندگی میباشند. گروههای حمایتی همتایان ازجمله حمایتهای اجتماعی است تا افرادی که تجربههای مشابهی دارند راهبردهایی را به یکدیگر ارایه دهند که منجر به بهبود کیفیّت زندگی آنان گردد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی شده با دو گروه مداخله و کنترل بر روی 55 بیمار تحت همودیالیز در بیمارستان واسعی سبزوار سال 1392 انجام گرفت. روش نمونهگیری به صورت تصادفی ساده بود. به مدّت 8 هفته جلسات 2 ساعته جهت گروه مداخله برگزار شد. موضوع جلسات بر اساس مشکلات جسمی بهدست آمده از نیاز و علاقه بیماران بود. ابزار پژوهش پرسشنامه، اطّلاعات دموگرافیک و بخش عملکرد جسمی پرسشنامه کیفیّت زندگی بیماران دیالیزی (KDQOL-SFTM) بود. جهت آنالیز دادهها از آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 18 استفاده شد. سطح معنی داری با ضریب اطمینان 95درصد (05/0>p) بود.
یافتهها: شرکت در گروه همتایان باعث ارتقای سطح عملکرد جسمی بین دو گروه مداخله و کنترل در بیماران تحت همودیالیز شده است (0001/0>p) و اختلاف معناداری در گروه مداخله بین امتیازهای وضعیّت سلامت جسمی قبل و بعد از شرکت در گروه همتایان وجود داشت (0001/0>p).
بحث و نتیجه گیری: براساس نتایج پژوهش می توان با تشکیل گروه همتایان در بیماران تحت همودیالیز، وضعیت سلامت جسمی آنها را نیز ارتقا دهیم که در نهایت ارتقا کیفیت زندگی بیماران را بهدنبال دارد.
رویا پیروی مینایی؛ محمد واحدیان؛ مهدی جعفرزاده؛ فرخنده امین شکروی
دوره 18، شماره 2 ، خرداد و تیر 1390، ، صفحه 104-109
چکیده
زمینه و هدف: ضایعات نان که در دامداری ها به عنوان یک ماده غذایی مصرف می شود، در صورت داشتن کپک خطرات قابل توجهی برای انسان و حیوان به همراه دارد. از آن جایی که رابطین می توانند آگاهی های بهداشتی را با بیانی ساده به عموم مردم منتقل نمایند، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی میزان آگاهی رابطین نسبت به ضرورت تفکیک نان کپک زده از سایر ضایعات نان ...
بیشتر
زمینه و هدف: ضایعات نان که در دامداری ها به عنوان یک ماده غذایی مصرف می شود، در صورت داشتن کپک خطرات قابل توجهی برای انسان و حیوان به همراه دارد. از آن جایی که رابطین می توانند آگاهی های بهداشتی را با بیانی ساده به عموم مردم منتقل نمایند، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی میزان آگاهی رابطین نسبت به ضرورت تفکیک نان کپک زده از سایر ضایعات نان و تاثیر آموزش بر آن انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مداخله ای تجربی، جامعه پژوهش شامل 39 رابط فعال مرکز بهداشتی- درمانی کارخانه قند آبکوه مشهد بود که به روش نمونه برداری غیراحتمالی آسان انتخاب شدند و به طور تصادفی، تعداد 21 نفر در گروه مداخله و 18 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شد و آموزش با ارائه لوح فشرده آموزشی و به صورت گروهی انجام گردید. بعد از گذشت 2 ماه، اطلاعات مجدداً جمع آوری گردید. داده های قبل و بعد با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های آماری تی زوجی و شاخص های میانگین و انحراف معیار ( 05/0 یافته ها: میانگین نمرات آگاهی رابطین در گروه مداخله پس از آموزش از 8/4±86/22 به 9/4±36/26 افزایش یافت و آزمون تی اختلاف معناداری بین میانگین آگاهی رابطین در مورد تفکیک نان کپک زده قبل و بعد از آموزش نشان داد (03/0=p). همچنین آزمون تی تفاوت معناداری بین میزان ودکارآمدی درک شده دو گروه نسبت به ضرورت تفکیک نان کپک زده نشان داد (023/0=P).
نتیجه گیری: یافته ها نشان می دهد که آموزش بر آگاهی رابطین نسبت به ضرورت تفکیک نان کپک زده از سایر ضایعات نان تاثیر دارد.